пошук
Влад Войчук
Автор
пошук
Влад Войчук
Автор
Banh mi (вимовляється як «bun mee») — це популярний в’єтнамський різновид сендвічів з багета. Багет був привезений до В’єтнаму під час колоніального періоду, і сьогодні це одна з небагатьох щасливих спадщин того часу.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Багет був завезений до В’єтнаму французами в середині 19 століття, під час династії Нгуєн, і став основною їжею на початку 20 століття. У 1950-х роках у Сайгоні сформувався в’єтнамський стиль сендвіча, який став популярною вуличною їжею, також відомий як bánh mì Sài Gòn («сайгонський сендвіч» або «bánh mì по-сайгонськи»). Після війни у В’єтнамі, в’єтнамські емігранти популяризували сендвіч bánh mì в багатьох країнах світу, зокрема, Австралії, Канаді та Сполучених Штатах. У цих країнах вони зазвичай продаються в азійських пекарнях.
Хрусткий хліб, приправи та м’ясо – це спадщина французького та китайського колоніалізму, а кінза, чилі та мариновані огірки відображають смак в’єтнамців до свіжих овочів та яскравих смаків. Спочатку більшість сендвічів Banh mi складалися з хліба, м’яса та приправ без додавання овочів.
Сьогодні можливості практично безмежні – сендвічі начинені м’ясною нарізкою, маслом, свіжим майонезом, печінковим паштетом, огірками, кінзою, солоними огірками, устричним соусом, часником тощо. Хліб має бути світлим, з ніжною та м’якою скоринкою, що тягнеться, а всередині має бути легкий солодкуватий смак.
Всередині може бути курка, свинина, яловичина, морепродукти, м’ясні нарізки або паштети, сосиски, террін, але вкрай важливо не переповнити сендвіч. Більшість начинок і приправ – це речі, з якими іноземці не знайомі, і в цьому може бути секрет його популярності.
Завдяки своїм культовим прихильникам і пікантним в’єтнамським начинкам ці сендвічі давно перетнули кордони своєї рідної країни, а магазини з banh mi все ще з’являються по всьому світу.
Photo credits: Taste Atlas
Читайте також:
Гастро-замітка: Tête de veau — французька страва з телячої голови
Гастро-замітка: Сервелат (Cervelat) — найпопулярніша швейцарська ковбаса
Гастро-замітка: Гуанчале (Guanciale) — італійський в’ялений м’ясний продукт зі свинячих щік
Гастро-замітка: Смалахове (Smalahove) — традиційна різдвяна страва Норвегії з голови барана
Гастро-замітка: Saucisson – французька сушена ковбаса
Гастро-замітка: Террін (Terrine) – французький м’ясний рулет
Гастро-замітка: Лютефіск (Lutefisk) — традиційна скандинавська рибна страва
Гастро-замітка: Lebkuchen – традиційне німецьке печиво
Гастро-замітка: Різдвяна шинка (Joulukinkku) – різдвяна страва у скандинавських країнах
Гастро-замітка: Імбирне печиво – смачний делікатес та чудовий спосіб відчути атмосферу свята
Гастро-замітка: Фондю (Fondue) – швейцарська страва з плавленого сиру
Гастро-замітка: День Святого Миколая — святкування в різних країнах
Гастро-замітка: Панетоне (Panettone) — традиційний італійський солодкий різдвяний хліб
Гастро-замітка: Беф бургіньйон (Beef bourguignon) — культове французьке рагу з яловичини
Гастро-замітка: Реблошон (Reblochon) — традиційний французький м’який сир з регіону Савоя
Гастро-замітка: Нісуаз (Salade Niçoise) — традиційний французький салат
Гастро-замітка: Сен-Нектер (Saint-Nectaire) — французький напівм’який сир з коров’ячого молока
Гастро-замітка: Шоколатин (Pain au Chocolat) — французький хлібобулочний виріб з шоколадом
Гастро-замітка: Мюнстер (Munster) — французький м’який сир
Гастро-замітка: Профітролі (Profiterole) — французькі тістечка із кремом всередині
Гастро-замітка: Салямі Феліно (Salame Felino) — італійська ковбаса з регіону Емілія-Романья
Гастро-замітка: Canelé — традиційний французький десерт
Гастро-замітка: Mousse de foie de canard — мус з качиної печінки
Гастро-замітка: Камамбер (Camembert) — один із найвідоміших сирів у світі
Гастро-замітка: вилов крабів у французькому регіоні Бретань
Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками
Гастро-замітка: Біск (Bisque) — французький суп з ракоподібних
Гастро-замітка: Макарон (Macaron) — популярний французький кондитерський виріб
Гастро-замітка: Рієт (Rillettes) — французький м’ясний паштет
Гастро-замітка: Брі (Brie) — один із найвідоміших м’яких сирів у світі
Гастро-замітка: Mille-Feuille — вишуканий французький десерт
Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами
Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом
Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma
Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя
Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина
Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски
Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі
Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»
Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico
Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі
Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети
Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок
Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard
Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда
Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі
Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena
Гастро-замітка: тост з авокадо
Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana
Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana
Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я
Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле
Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata
Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк
Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе
Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче
Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета
Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра
Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола
Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»
Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo
Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини
Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu
Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo
Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata
Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Коментарi