Гастро-замітка: Каннолі (Cannoli) – традиційний сицилійський десерт, вафельні трубочки з сирним кремом - PostEat

пошук

Гастро-замітка: Каннолі (Cannoli) – традиційний сицилійський десерт, вафельні трубочки з сирним кремом
08-01-2024 0 442


Каннолі (Cannoli) — традиційний сицилійський десерт, який являє собою вафельну хрустку трубочку, наповнену начинкою з сиру маскарпоне, збитого сиру або рикоти з додаванням різних сиропів, вина марсала або трояндової води.

Ці хрусткі смажені трубочки з тіста, наповнені пишним сирним кремом рикота, є, мабуть, одним із найвідоміших десертів Сицилії за межами Італії. Вважається, що каннолі виникли навколо Палермо в 9 столітті, коли Сицилія була під владою арабів.

Легенда свідчить, що спочатку їх готували жінки стародавнього міста Кал’ат аль-Нісā’ (букв. жіночий замок, сучасна Кальтаніссетта), яке в той час служило гаремом сарацинського еміра. Пізніше рецепт якимось чином потрапив до монастирів Палермо, де черниці готували цей розкішний десерт під час карнавального сезону.

Відтоді каннолі пройшли довгий шлях, ставши неймовірно популярними не лише в Італії, а й у Північній Америці, куди їх завезли сицилійські іммігранти наприкінці 19 століття. Крім того, завдяки одній із найвідоміших реплік із фільму «Хрещений батько» — «Залиш пістолет. Візьміть каннолі.» — до кінця 1970-х років цей десерт отримав справді культовий статус. Хоча люди в США знайомі з різними варіантами цього класичного рецепта, каннолі на Сицилії все ще готують більш традиційним способом.

Хрусткі десерти зазвичай приправлені какао і вином марсала, тоді як ніжна свіжість підсолодженої рикоти іноді збагачена водою з апельсинового цвіту, цукатами апельсинової цедри, шоколадом, цукатами з гарбуза або дрібно нарізаними фісташками.

Назва походить від canna, очерету, який розрізають на частини та використовують як форму для смаження кондитерських виробів, хоча нині canna переважно замінили металеві циліндри. І останнє, але не менш важливе: трубочки каннолі завжди наповнюють безпосередньо перед подачею, щоб запобігти їх розмоканню, забезпечуючи ідеальне відчуття хрускоту на тлі вершкової начинки.

Photo credits: Taste Atlas

Читайте також:

Гастро-замітка: Banh mi — популярний в’єтнамський сендвіч

Гастро-замітка: Tête de veau — французька страва з телячої голови

Гастро-замітка: Сервелат (Cervelat) — найпопулярніша швейцарська ковбаса

Гастро-замітка: Гуанчале (Guanciale) — італійський в’ялений м’ясний продукт зі свинячих щік

Гастро-замітка: Смалахове (Smalahove) — традиційна різдвяна страва Норвегії з голови барана

Гастро-замітка: Saucisson – французька сушена ковбаса

Гастро-замітка: Террін (Terrine) – французький м’ясний рулет

Гастро-замітка: Лютефіск (Lutefisk) — традиційна скандинавська рибна страва

Гастро-замітка: Lebkuchen – традиційне німецьке печиво

Гастро-замітка: Різдвяна шинка (Joulukinkku) – різдвяна страва у скандинавських країнах

Гастро-замітка: Імбирне печиво – смачний делікатес та чудовий спосіб відчути атмосферу свята

Гастро-замітка: Ег-ног (Eggnog) – напій на основі молока, цукру, взбитих яєць, часто з додаванням рому або коньяку.

Гастро-замітка: Фондю (Fondue) – швейцарська страва з плавленого сиру

Гастро-замітка: Різдвяний пудинг — традиційний англійський десерт з сухофруктами, горіхами та з додаванням алкоголю

Гастро-замітка: День Святого Миколая — святкування в різних країнах

Гастро-замітка: Панетоне (Panettone) — традиційний італійський солодкий різдвяний хліб

Гастро-замітка: Бюш-де-Ноель (Bûche de Noël; Yule Log) — французький десерт у вигляді рулету, стилізованого під поліно

Гастро-замітка: Беф бургіньйон (Beef bourguignon) — культове французьке рагу з яловичини

Гастро-замітка: Реблошон (Reblochon) — традиційний французький м’який сир з регіону Савоя

Гастро-замітка: Нісуаз (Salade Niçoise) — традиційний французький салат

Гастро-замітка: Сен-Нектер (Saint-Nectaire) — французький напівм’який сир з коров’ячого молока

Гастро-замітка: Шоколатин (Pain au Chocolat) — французький хлібобулочний виріб з шоколадом

Гастро-замітка: Мюнстер (Munster) — французький м’який сир

Гастро-замітка: Профітролі (Profiterole) — французькі тістечка із кремом всередині

Гастро-замітка: Салямі Феліно (Salame Felino) — італійська ковбаса з регіону Емілія-Романья

Гастро-замітка: Рокфор (Roquefort) — справжній символ французької гастрономічної спадщини та кулінарного мистецтва

Гастро-замітка: Canelé — традиційний французький десерт

Гастро-замітка: Mousse de foie de canard — мус з качиної печінки

Гастро-замітка: Камамбер (Camembert) — один із найвідоміших сирів у світі

Гастро-замітка: вилов крабів у французькому регіоні Бретань

Гастро-замітка: Тарт Татен (Tarte Tatin) — французький перевернутий пиріг з яблуками

Гастро-замітка: Біск (Bisque) — французький суп з ракоподібних

Гастро-замітка: Макарон (Macaron) — популярний французький кондитерський виріб

Гастро-замітка: Круасан (Croissant) — хлібобулочний кондитерський виріб із листкового тіста у формі півмісяця

Гастро-замітка: Рієт (Rillettes) — французький м’ясний паштет

Гастро-замітка: Брі (Brie) — один із найвідоміших м’яких сирів у світі

Гастро-замітка: Mille-Feuille — вишуканий французький десерт

Гастро-замітка: Tartare (Тартар) — сира подрібнена яловичина з приправами

Гастро-замітка: Cassoulet — бобове рагу з м’ясом

Гастро-замітка: італійські спеціалітети Prosciutto crudo та Prosciutto di Parma

Гастро-замітка: Bouillabaisse — всесвітньо відомий рибний суп з Марселя

Гастро-замітка: Pyura chilensis — незвичайна їстівна морська тварина

Гастро-замітка: Гуїдак — незвичайні морські молюски

Гастро-замітка: Мацутаке — один з найдорожчих грибів у світі

Гастро-замітка: Дуріан — азійський делікатес та «король фруктів»

Гастро-замітка: іспанський спеціалітет Jamón ibérico

Гастро-замітка: Королівська креветка — одна із найбільших та найсмачніших креветок у світі

Гастро-замітка: Kopi Luwak — кавові зерна, які пройшли через систему травлення цивети

Гастро-замітка: Escamoles – традиційна мексиканська страва з мурашиних личинок

Гастро-замітка: французький спеціалітет Magret de canard

Гастро-замітка: їстівні пташині гнізда

Гастро-замітка: шафран — найдорожча та вишукана пряність у світі

Гастро-замітка: Соус Pesto — історія, асоціація Palatifini та перші письмові згадки.

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро-замітка: Limoncello — італійський лимонний лікер

Гастро-замітка: Parmigiano Reggiano — найвідоміший у світі та один із найбільш підроблюваних та імітованих сирів у світі

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Cotechino Modena

Гастро-замітка: тост з авокадо

Гастро-замітка: італійський спеціалітет Mozzarella di Bufala Campana

Гастро-замітка: Pizza Napoletana або, як кажуть, в Неаполі — Pizza Napulitana

Гастро замітка: оливкова олія — золотий секрет довголіття жителів Середземномор’я

Гастро-замітка: «король десертів» — крем-брюле

Гастро-замітка: португальський спеціалітет Pastéis de Nata

Гастро-замітка: Іспанія. Баскський чізкейк

Гастро-замітка: італійський спеціалітет капрезе

Гастро-замітка: перуанський спеціалітет севіче

Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета

Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра

Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола

Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»

Гастро-замітка: пікантна ковбаса Chorizo

Гастро-замітка: сир Рокфор — символ французької гастрономічної спадщини

Гастро-замітка: японський спеціалітет яловичина Wagyu

Гастро-замітка: традиційний італійський спеціалітет Capocollo

Gastronotes: італійський спеціалітет Lardo di Colonnata

Gastronotes: французький спеціалітет Andouillette

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi